Skip to content

Disseny sonor de l’exposició “Estiueig de proximitat: 1850-1950”

El juliol de 2021, la Diputació de Barcelona va inaugurar al Museu d’Arenys de Mar l’exposició itinerant “Estiueig de proximitat: 1850-1950”, que mostrava com la classe alta barcelonina passava les vacances d’estiu en els pobles propers, com això va ajudar a donar forma a l’arquitectura i la popularitat d’aquests llocs i com va evolucionar cap al modern estiueig de masses. Aquesta va ser la meva primera feina per a l’àrea de cultura de la Diputació de Barcelona.


La meva contribució va ser una atmosfera sonora que submergeix el visitant en records i sensacions atemporals de vacances d’estiu, alhora que el porta enrere en el temps. D’aquesta manera, aquests paisatges sonors ajuden a connectar encara més amb els continguts de l’exposició. La seqüència sonora, d’uns 15 minuts de durada, recrea diverses escenes: el brogit urbà de la Barcelona de 1900, el trajecte en tren fins al lloc d’estiueig, l’ambient de platja, els jocs dels infants enmig de la natura, el cafè concert a la tarda i el ball d’envelat a la nit. Per construir aquestes escenes vaig documentar-me sobre aquestes situacions de l’època i els seus elements sonors a través d’imatges, textos i les explicacions del comissari de l’exposició, Joaquim Maria Puigvert: des dels models de cotxe que circulaven per Barcelona fins als tipus de trens del moment, els estils de música que sonaven, les cançons infantils que es cantaven, els jocs i activitats d’oci dels estiuejants, etc. Un cop aconseguits tots els sons, vaig muntar cada escena element per element.


En aquest vídeo, gravat al Museu d’Arenys de Mar, podeu percebre l’efecte de la seqüència sonora durant un breu recorregut per l’exposició. Al reproductor de sota podeu escoltar la seqüència sencera.